roboty do obróbki mięsa, robot do cięcia mięsa, roboty do rzeźni, robot przemysłowy do rzeźni, integrator

Polacy jako naród każdego dnia spożywają dziesiątki tysięcy kilogramów mięsa. W naszym kraju prym wiedzie wieprzowina oraz drób. W mniejszym zakresie jesteśmy natomiast zainteresowani wołowiną, która dla wielu osób jest po prostu zbyt droga.

Ciężko wyobrazić sobie automatyzację procesu chowu trzody chlewnej. Zdecydowanie inaczej sytuacja wygląda natomiast w przypadku obróbki mięsa. Roboty do obróbki mięsa są bardzo popularne na zachodzie. Spoglądając na wyniki tamtejszych przedsiębiorstw można stwierdzić, że automatyzacja procesu obróbki mięsa pozwala na znaczne zwiększenie produktywności. Ogromnym plusem okazuje się również odciążenie pracowników z ciężkich czynności, na przykład przenoszenia ciężkich tuszy lub patroszenia.

Automatyzacja obróbki mięsa

Przemysł mięsny był właściwie jednym z pierwszych sektorów, na które automatyzacja rzeczywiście wpłynęła. Przeszedł znaczące zmiany na początku lat sześćdziesiątych, wraz z wprowadzeniem zautomatyzowanych maszyn i robotów, które zwiększyły wydajność uboju do około 300–400 tusz na godzinę, w porównaniu ze 100 tuszami, które ludzcy pracownicy mogliby przetworzyć. W ostatnich latach wprowadzono nowsze roboty do wykonywania jeszcze bardziej precyzyjnych operacji.

Automatyzacja i robotyka stworzyły nowe możliwości biznesowe dla przemysłu i właścicieli rzeźni. Nowatorskie technologie, takie jak kamery, siłowniki i czujniki, zostały wprowadzone w celu zwiększenia dynamiki i opłacalności metod produkcji. Inwestycja ta przyniosła zyski i pomogła osiągnąć główny cel branży: utrzymanie wysokiego tempa produkcji.

Mięso może być teraz przetwarzane przez zautomatyzowane maszyny i roboty do obróbki mięsa, praktycznie bez udziału siły człowieka. Automatyzacja jest wbudowana w cały proces, od produkcji, przez ubój, po przetwarzanie. Nie każda rzeźnia ma wszystkie te zautomatyzowane urządzenia, ponieważ wymaga to ogromnych ilości mięsa i wysokiego poziomu inwestycji, ale w części zautomatyzowany proces jest obecnie możliwy do integracji przez mniejsze rzeźnie, ze względu na dostępną technologię i jej zdecydowanie niższy koszt.

Jak działają roboty do obróbki mięsa?

Po dostarczeniu zwierząt do rzeźni należy przeprowadzić proces ogłuszania, a następnie faktyczne uśmiercenie. Przepisy UE wymagają, aby zwierzęta były zabijane dopiero po ogłuszeniu. Zadaniem tego procesu jest zadawanie im możliwe małej ilości bólu. Pracownicy muszą regularnie sprawdzać, czy zwierzęta nie wykazują żadnych oznak przytomności lub wrażliwości między ogłuszeniem, a śmiercią.

Po tym etapie roboty do obróbki mięsa są zdolne do podjęcia większości kolejnych zadań. Skanowanie tusz polega na zważeniu każdej z nich, pomiarze długości i „inteligentnym” przecięciu jej za pomocą ostrzy gilotynowych. Systemy do przeprowadzania procesu patroszenia, jednego z najbardziej wymagających zadań, istnieją od co najmniej 20 lat. Ramiona robota otwierają klatkę piersiową i wyciągają wnętrzności, podczas gdy zautomatyzowane maszyny tnące następnie dzielą tusze na dwie części. Roboty planują trajektorię ostrzy, aby dokonać pierwotnego cięcia mięsa, oddzielić je od tuszy na różne kawałki i wykonać inne zadania, takie jak odkostnianie.

Inne roboty do obróbki mięsa mogą następnie zająć się pakowaniem i uszczelnieniem mięsa, przygotowując je do wysyłki i dystrybucji do lokalnych sklepów mięsnych, supermarketów, a na końcu na talerz konsumenta.

Integracja robota w rzeźni

Ze względu na wysoki popyt mięsa w Polsce, rzeźnie będą musiały automatyzować swoje procesy. Duże przedsiębiorstwa mogą sobie oczywiście pozwoli na integrację robotów w większości procesów. Mniejsze natomiast, tylko na część z nich. Do najpopularniejszych aplikacji zdolnych do automatyzacji możemy zaliczyć:

  • przenoszenie tusz mięsa do obróbki pierwotnej;
  • pierwotne cięcie mięsa;
  • patroszenie;
  • cięcie tusz na mniejsze porcje;
  • odkostnianie;
  • pakowanie i paletyzacja gotowych kawałków mięsa.

Jakie roboty do obróbki mięsa będą najlepsze?

Ze względu na dużą wagę tusz mięsa wieprzowego i wołowego, roboty do obróbki mięsa muszą być w stanie przenosić dość duże obciążenia. Warto zastanowić się więc nad ramieniem robota, które będzie posiadało udźwig co najmniej 200 kilogramów. Powinien to być robot 6-cio osiowy, który pozwoli na sprawną i szybką pracę oraz możliwość integracji do różnych procesów.

Robot do obróbki mięsa w rzeźni musi być również dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Przepisy unijne wymagają bowiem, aby nie generował on niebezpiecznych dla ludzi związków i był możliwe higieniczny. Na szczęście istnieją szczelne pokrowce na roboty przemysłowe, które sprawiają, że niemal każdy robot może pracować w higienicznym środowisku.

Robot do rzeźni – zakup i integracja

Jeżeli są Państwo zainteresowani robotami do obróbki mięsa, serdecznie zapraszamy do kontaktu z naszą firmą. Przygotujemy wstępną kalkulację kosztów oraz przedstawimy rozwiązanie idealnie dopasowanie do potrzeb Państwa przedsiębiorstwa.

Tel.: + 48 797 505 645

E-mail: roboty@workbot.pl